Τα λαδόπανα, οι πετσέτες και το λάδι στην Βάπτιση

Τα λαδόπανα, οι πετσέτες και το λάδι στην Βάπτιση, ο συμβολισμός τους και το τελετουργικό

Τα βρίσκουμε μόνα τους ως Λαδόπανα ή μέσα στα σετ βάπτισης ή στα πακέτα βάπτισης

Τα λαδόπανα είναι τα εσώρουχα που θα φορέσει το μωράκι αμέσως μόλις βγει από την κολυμπήθρα. Συμβολίζουν την αγνότητά του, γι’ αυτό πρέπει να είναι σε λευκό ή εκρού χρώμα. Ονομάζονται έτσι επειδή «πιάνουν το λάδι».

Τα λαδόπανα λοιπόν είναι τα ρουχαλάκια τα οποία θα φορέσει το μωράκι αμέσως μετά την βουτιά που θα του κάνει ο παπάς στην κολυμπήθρα κατά την διάρκεια του μυστηρίου του βαπτίσματος. Στο κουτί βάπτισης στο πακέτο με τα λαδόπανα συμπεριλαμβάνονται: μια μεγάλη πετσέτα, μια πετσέτα χεριών και ένα σεντονάκι.

Η διαδικασία είναι: Πάνω στην μεγάλη πετσέτα θα απλωθεί το σεντονάκι και θα τυλιχτεί το μωρό, ενώ με την μικρή πετσέτα θα σκουπίσει τα χέρια του ο ιερέας.

Έπειτα από όλα αυτά αν το παιδάκι είναι αγοράκι θα φορέσει ένα λεπτό φανελάκι και βρακάκι, ενώ αν είναι κοριτσάκι ένα φορεματάκι και βρακάκι και στο τέλος το ειδικό σκουφάκι.

Όλα τα ρουχαλάκια που ανήκουν στα λαδόπανα φοριούνται κάτω από τα βαπτιστικά ρούχα του μωρού για να απορροφήσουν το λάδι που έχει μείνει στο σωματάκι και τα μαλλάκια του.

Σύμφωνα με την παράδοση, τρεις μέρες μετά την βάφτιση, η μητέρα πρέπει να ξεπλύνει τα λαδόπανα στη θάλασσα. Αν δεν είστε κοντά στη θάλασσα, τότε τα ξεπλένετε καλά σε νερό το οποίο έπειτα ρίχνετε στο χώμα ή στην θάλασσα εάν την επισκεφτείτε σύντομα. Γενικά θα πρέπει κάπου όπου να μην μπορούν να πατηθούν ή να καταλήξουν σε βρώμικο μέρος μιας και μέσα σε αυτό το νερό υπάρχουν ίχνη από αγιασμένο νερό, μύρο και λάδι.

Τα σετ λαδιού περιλαμβάνουν και το μπουκαλάκι το οποίο γεμίζετε με λάδι πριν το πάτε στην εκκλησία.

Ο συμβολισμός των Λαδόπανων στην βάπτιση:

Είναι λευκά και συμβολίζουν την καθαρότητα της ψυχής του νεοφώτιστου καθώς επίσης και το Άγιο Πνεύμα. Είναι φτιαγμένα από ποιοτικά υφάσματα όπως λινό, βαμβακερό, μεταξωτό κ.α ώστε να μην ερεθίζουν την ευαίσθητη επιδερμίδα του μωρού από την μια και από την άλλη γιατί σύμφωνα με την παράδοση έχουν μεγάλη αξία, όχι χρηματική αλλά πιο πολύ συναισθηματική.

Διάλεξε Λαδόπανα ή βρες τα μέσα στα σετ βάπτισης ή στα πακέτα βάπτισης